Termenul de valabilitate al produselor:

Garantia la produsele cosmetice care nu include si achizitionarea de dispozitive mecanice sau digitale este acordata in temeiul legii 178/2000 cu referire la produsele cosmetice.
Garantia se refera la respectarea comercializarii produselor in termenele oferite de producator, in cazurile unde aceasta exista inscriptionata pe ambalaj.
Consumatorii sunt interesati de calcularea termenului de valabilitate al articolelor, mai ales ca pe majoritatea produselor (cosmetice sau creme) este posibil sa nu se intalneasca specificat un interval de valabilitate a produsului.
Acest lucru este foarte legal si se incadreaza in reglementarile legii 178/2000 privind produsele cosmetice, armonizata cu prevederile directivelor Comisiei Europene care precizeaza la articolul 8 lit e) faptul ca:
- termenul de valabilitate, marcat prin sintagma "A se consuma de preferinta înainte de", urmata de data sau de detalii privind locul unde este inscriptionata data pe ambalaj.
Aceasta informatie se completeaza printr-o indicare a conditiilor care trebuie indeplinite pentru a garanta valabilitatea declarata. Data se exprima clar si este redata de luna si an, în ordinea respectiva.
Indicarea termenului de valabilitate nu este obligatorie pentru produsele cosmetice ce au o valabilitate minima de cel putin 30 de luni. Asemenea produse sunt insotite de indicarea duratei de utilizare de la deschidere care nu prezinta nici un pericol pentru consumator.”
Semnul distinct pentru durata de utilizare de la deschidere este prevazut in anexa 2 a legii mentionate si este prezentat sub forma schitei urmatoare:


Termenul de valabilitate se calculeaza din momentul deschiderii produsului si este de: conform desenului de mai sus 12 luni.
Schita reprezinta: Termenul de valabilitate se calculeaza din momentul deschiderii produsului si este de: conform desenului de mai sus 12 luni.
In locul indicatorului 12, mai putem intalni valorile urmatoare: 6M, 15M, 18M, 24M, 36M - acestea difera de la un produs la altul.
Totusi, daca din anumite motive aceasta cutie nu se intalneste pe produs, va aducem la cunostiinta cateva termene general acceptate pentru cele mai folosite produse:
- fond de ten - intre 12 si 24 de luni;
- pudra - intre 24 si 36 de luni;
- blush / bronzant - intre 18 si 24 de luni;
- fard de pleoape - intre 18 si 24 de luni;
- gloss / ruj - intre 18 si 24 de luni;
- rimel - 6 luni;
- creion de ochi / buze - intre 18 si 24 de luni;
Orice produs cosmetic depozitat corespunzator (in locuri racoroase ferite de umezeala, fara expunere la soare) isi va pastra proprietatile si caracteristicile sale pe toata durata sa de utilizare.

DACA OBSERVATI CA PRODUSUL S-A ALTERAT SAU UNA DIN PROPRIETATILE ACESTUIA S-A MODIFICAT, ARUNCATI PRODUSUL IMEDIAT PENTRU CA FOLOSIREA LUI VA POATE DAUNA SANATATII.